Announcement

Collapse
No announcement yet.

Course : Learn Altium Essentials second edition

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • qdrives
    replied
    It is a clearance issue of the component itself. Multiple components overlap (according to Altium). Altium reserves more space if there is no 3D model. In the error (messages panel) it will state which two components.

    Leave a comment:


  • qdrives
    commented on 's reply
    I think you meant this for Siva ?

  • Siva
    replied
    The issue is due to PCB error - Clearance violation. But I can't make it out because I noticed clearance error on all the pads (it is not the one covered by Robert in his recent video on bug fixes), the issue is different and I have shown them in Red circle in the attachment. Also, the clearance issue occurs when I connect two tracks ....kindly help to resolve the issue.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mohsin_qau
    replied
    qdrives : Please confirm first is that due to the room definition. To check the errors, you will see the Head uo display at the left top corner of PCB screen. If its disable, you can enable with SHIFT+H shortcut key. It will list all PCB errors. Otherwise, go to Panel button at right bottom corner and click PCB rules and violation. It will indicate the PCB errors.

    Leave a comment:


  • robertferanec
    replied
    I would recommend to have a look what exactly is causing the problem. I recently made a video about it:
    https://www.youtube.com/watch?v=f7GP6NZs0Ok&t=1862s

    Please, double check if the error really is about rooms.

    Leave a comment:


  • Siva
    replied
    qdrives : you are rite..I don't know in detail how the Room works....Also, I am not sure what went wrong as I am following all the steps in the course ...am kind of clueless on the issue.....

    Leave a comment:


  • qdrives
    replied
    Siva If you add the room, but then change the setting of it to have the components outside of it, then why have rooms?

    mohsin_qau So, is the room the cause of the error?

    Leave a comment:


  • Siva
    replied
    I resolved the ROOM issue and set the components outside. Still the problem exists.....
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mohsin_qau
    replied
    "Strip_Sheet" was the name of My ROOM in the schematics. I was just sent you sample. Your rooms definition will be according to your name of your Schematics sheet entries. Please see through it in detail and depth, hopefully, you will find in it.

    Leave a comment:


  • Siva
    replied
    I don't have the "Strip_Sheet" in my Room Definition to make the setting. Do I have to manually add it or it is not showing up because I missed out something which is required to have the "Strip_Sheet".
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mohsin_qau
    replied
    Sorry i was wrong. U need to go Design->Rules->Placement->Room Definition. Select the respective room and on the right window pan, Keep Objects Outside. Please find the attached picture for reference.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Siva
    replied
    mohsin_qau Sorry, I could din't able to find a way to place the components outside the room.
    the menu is different on my side (Altium 20.2.7). check the attachment Caputre4 (it is the screen I obtained through Tools-->DesignRuleCheck --> RoomDefinition)
    Also, check the attachment Capture3 , it shows option to place components within room but there is no option to place outside the room.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mohsin_qau
    replied
    In my opinion, don't remove the rooms or Uncheck Generate rooms option. Rooms are very useful tool for the component placement/Copying same Layout placement to another design. So better to place them in your design.

    Leave a comment:


  • mohsin_qau
    replied
    This option is available in the Design Rules Window. Goto Tools----> Design Rules---->Room Definition

    Leave a comment:


  • Siva
    replied
    mohsin_qau Thanks for your answer.
    May I know how can we place the components outside the room. I don't find the option for this in the Altium. Refer the attachment (Capture2.png) for the available options I get from the tool.

    @qdrives Thanks for your answer.
    I have already unchecked the "Generate rooms" before starting the layout. Please check the attachment (Capture1.png) and let me know if I missed out anything.
    Attached Files

    Leave a comment:

Working...
X